Alla inlägg den 10 augusti 2010

Av Camilla Edlund - 10 augusti 2010 07:26

Nu är jag hemkommen från en underbar resa till Kiruna och Björkliden. Det är svårt att beskriva allt som hänt. Resan var som en bal på slottet - alldeles underbar. Vi har haft roligt, pratat gamla minnen, blivit sentimentala och rörda. Bergen där uppe i Lappland har varit som en vacker bakgrund till allt som vi varit med om. Har man inte gjort något annat så har man beundrat alla vyer.


Jag åkte som sagt ner på onsdagen till Ullånger. Åkte sedan till en av de som skulle med på resan och sedan väntade vi till person nummer tre kom så vi kunde åka till tågstationen. Resan dit var helt galen. Jag skrattade mycket och ofta. På tågstationen tog vi galna kort med mobilen och skickade till de två som redan satt på tåget (däribland födelsedagsbarnet). Hysteriskt roligt. Sedan kom tåget äntligen och vi kunde äntligen samlas allihopa. Tyvärr var vi inte ensamma i sovkupén så vi valde att gå till en tom specialkupé av något slag strax bredvid konduktörens kupé. Där satt vi sedan och pratade och lekte lekar som en av tjejerna fixat. En av lekarna gick ut på att man skulle sätta på sig en plastpåse över skallen, papptallrikar på öronen och sockerbitar i munnen och snapsglas i plats på ögonen och sjunga en sång. Vi såg för tokiga ut och skrattade mycket och länge. Sedan var det sängdags vid fyrasnåret.


På torsdag kom vi fram till Kiruna. Där väntade en bil på oss på parkeringen. Det blev till att ge sig iväg och handla mat, lite måltidsdryck på systembolaget och sedan satte vi kosan mot Björliden. Det är en fantastisk bilresa dit och man blev helt fascinerad av landskapet. Det blev en hel del fotande genom bilrutan ;-)

På vägen kom vi på att vi glömt äta lunch så vi stannade i Abisko på lappmarknaden där och handlade lunch. När vi kom till stugan packade vi in oss och på ett ögonblink hade en av tjejerna fixat lunch så vi satt och åt den ljuvligaste mat man ätit på länge (kanske för att man hunnit bli så hungrig).

Sedan skulle utsikten beundras i olika omgångar, en del lekar genomfördes, jag visade en film jag satt ihop med fotografier på födelsedagsbarnet och sedan bar det av till Hotell Fjället för att äta middag. Det blev en helt underbar middag med helt fantastisk utsikt. Man bara dånade. Sedan åkte vi hem igen och vid tretiden gick jag i säng.


På fredag var det slappardag var det tänkt. Det resulterade i att vi åkte till riksgränsen. Väl där cyklade födelsedagsbarnet på sin enhjuling som hon fått i present. En turistbuss från Finland full med passagerare tittade intresserat på. På vägen tillbaka till Björkliden såg vi ett vattenfall på berget och vips hade vi parkerat och var på vandring på fjället. Det var en mycket trevlig promenad och ärligt talat tror jag att vi behövde oss en promenad. Det var uppfriskande. Appropå uppfriskande så "badade" födelsedagsbarnet i bäcket. Det var iskallt fjällvatten. Brrrr...

Efter den fjällpromenaden tog några sig (inte jag) en tupplur i stugan innan partajandet fortsatte på kvällen. Nu skulle det tävlas vidare och det spottades gelégrodor som bara hejsan. Jag gick och lade mig vid halv tre tror jag.


På lördag var det resa till Narvik som stod på schemat. Det var helt fantastiskt att köra över gränsen. Nästan på strecket på gränsen mellan Norge och Sverige ändrades landskapet och blev till något man aldrig sett förut. Det gick från fjäll till kustlandskap på nolltid. Man blev förstummad.

Mindre förstummad blev man av Narvik. Det regnade nämligen och alla berg var vackert insvepta i stora moln så man såg typ ingenting. Vi vände rätt snabbt och åkte hem igen.

Väl hemma i stugan åt vi lunch, vilade lite och började sedan städa ur stugan. När allt det var klart åkte vi in till Kiruna igen för att hälsa på en morbror till födelsedagsbarnet.


Väl hemma hos dem blev man omsvept av en genuin hemtrevnad. Familjen var väldigt gästfria och visade oss direkt ner till deras spa-avdelning där de hade bubbelbad och bastu. Till detta serverades ett glas vin som man sippade på när man låg där nere bland bubblorna. Helt sagolikt. När vi kom upp blev vi hänvisade ut på gräsmattan där de hade en uteservering. Där blev det förrätt och en helt underbar varmrätt med kyckling och äpple i en gratängform, och sedan en äppelkaka till efterrätt. Till detta serverades vin och riktig äppelcider. Helt fantastiskt gott.

Efter det blev det lite prat och sedan gick vi ut på krigen i Kiruna. Först gick vi till ett ställe som heter Mommas (tror jag att det heter) men där var det rätt trist. Det var bara en bar med en massa människor som satt och surrade. Jag ville ju ha lite partymusik så då gick vi till ett annat ställe som heter Arran. Där var åldesgränsen typ 18 år och så gamla var nog de flesta som var där inne men det stoppade inte oss. Vi stövlade in och susade ut på dansgolvet. Det var så skönt att få sig en dos hög musik och att få dansa ett par timmar.

Vi gick hem igen halv tre. Jag gick barfota för jag hade skavsår av skorna.


På söndag klev jag upp klockan åtta (vilket jag gjort varje dag) och åt frukost. Familjen hade ställt fram en frukost som nästan var mer överdådig än vad de har på hotell. Helt otroligt. Jag fick även smaka på rökt ost. Väldigt gott och annorlunda. Sedan blev det väldigt snabbt beslutat att vi skulle upp på en utsiktsplats där i Kiruna så alla packade in sig i bilen och vi susade iväg. Där uppe var det en grandios utsikt över staden och dess omgivningar. Man såg till och med Kebenekaise trots att den var insvept i moln kring toppen.

Efter denna utflykt bar det iväg till Jokkasjärvi - där ishotellet finns på vintrarna. Där fikade vi i en lappkåta vilket var väldigt mysigt och gick in och tittade i en lappkyrka. Den var lite annorlunda. Efter det bar det iväg än djupare in i lappmarken till en stuga som pappan till födelsedagsbarnet äger. Vi kom precis när de skulle åka och handla så det var tur att de inte hunnit åka. De tog sig i alla fall sig tiden att visa oss runt och vi fick gå till en jättestor och vacker sjö. Där, fick vi veta, tränar piloter på att starta och landa med flygplan med pontoner.

Sedan bar det iväg mot Kiruna igen och vi fick oss en guidad tur runt bostadsområdena där. Jag lade märke till att de verkar inte finnas några restriktioner vad gäller färgsättning på husen. Det var knallrosa och lila hus lite överallt.

Väl hemma hos gästfria familjen igen bjöd de på grillade järpar och potatis. Det var jättegott. Sedan var det att stuva sig in i bilen och bli skjutsade ner till järvägsstationen. Där fick vi vänta en dryg timme innan tåget kom och vi lämnade Kiruna bakom oss.


Det här har varit en helt oförglömlig resa. Det har varit helt fantastiska människor att umgås med. Tänk, vi känner inte varandra, men det har flutit på så himla bra. Allt bara klickade. Vi är helt olika människor men ändå ganska lika. Resmålet har ju varit en del av resan, men den största delen har ändå varit att få umgås med varandra. På vägen hem i tåget pratade vi om att åka utomlands tillsammans. Det skulle jag jättegärna ställa upp på. Det är väl bara till att öppna ett sparkonto redan nu så man kan betala sin egen resa.

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards